Canción actual

Title

Artist


Això és un drama! Acte segon. Prejudicis i Rols Socials en les Arts Escèniques

Escrito por el 02/04/2017

Això és un Drama! és un programa sobre Arts Escèniques que s’emet des de l’Institut del Teatre. Està impulsat des del col·lectiu d’Instrumentistes i de Serveis culturals de l’Institut del Teatre amb la col·laboració de #scannerFM i el suport de la Fundació SGAE a Catalunya , Moritz, el Panoràmic, Fundació Romea, el TNC (Teatre Nacional de Catalunya), el Mercat de les Flors, el Teatre Lliure, Filmin i la Fundació Amical Wikimedia.

Conduït pel Bruno Sokolowicz i coordinat pel Rafel Plana.

Entrevista Exprés

Amb:

– L’actriu, directora teatral, professora i directora general de l’Institut del Teatre Magda Puyo.
– El comunicador, consultor i promotor cultural, Jordi Sellas.
– La multipremiada escenògrafa i figurinista de teatre, publi, cine, expos i museus Montse Amenós (futura cap de escenografia de ll’Escola Superior d’Art Dramàtic de l’IT).
-El músic, compositor, productor, bateria d’El Niño de la Hipoteca i Amparanoia. Profe de música i instrumentista de l’IT Dani Tejedor.
Lluis Marco i Elena Tarrats, protagonistes de “L’ànec Salvatge” (actualment en cartell al Teatre Lliure).

————————————————-

Microdramatúrgia

Amb el suport de la Fundació SGAE

Títol: Long Valley
Autora: Meritxell Rodríguez Palao
Intèrprets: Oriol Escalé

————————————————-

La Tertúlia: Prejudicis i Rols Socials en les Arts Escèniques

Magda Puyo: actriu, directora teatral, professora de direcció i interpretació a l’IT on ha estat la coordinadora acadèmica i la directora pedagògica. Avui n’és la directora general.
Jordi Sellas: comunicador, consultor i promotor cultural. Ha estat al capdavant de l’Institut Català d’Empreses Culturals.Ara treballa amb el teatre l’Scala de Milà. Impulsor amb la productora de Toni Soler, Minoria Absoluta, de la revista d’història “El món d’ahir”
Montse Amenós: la multipremiada escenògrafa i figurinista de teatre, publi, cine, expos i museus Futura cap d’escenografia de l’Escola Superior d’Arts Dramàtiques de l’Institut del Teatre.
Dani Tejedor: músic, bateria d’El Niño de la Hipoteca i Amparanoia, i professor de música i instrumentista de l’IT. Compositor i productor. Ha participat en espectacles de dansa com “la piel del huevo te lo da”. També organitza el “petit festival” de Benicarló.
Montse Amenós: escenògrafa i figurinista.

————————————————-

Articles recomanats i agenda de l’Institut del Teatre

Articles recomanats per l’Àlex Hinojo d’Amical Wikimedia

Síndrome de la barrufeta o perquè una dona apareix en un set o en una obra pel simple fet de ser dona.

Articles sobre arquetips marcats on destaquen especialment exemples de com tipifiquem el gènere en la història de la ficció:
«Sonzella en perill» | «Femme fatale»  | «Garçone» | «Ventafocs»

Un altre clàssic: «El concepte de Noia Bond»

Anant un pel més enllà i com a curiositats.
«Histèria femenina» | «Cara de bicicleta»

I anant als clàssics
https://ca.wikipedia.org/wiki/Varium_et_mutabile_semper_femina >

Recomanacions de lectura i d’audiovisuals per la Rosa Isart, de la Biblioteca del MAE, Museu de les Arts Escèniques
Cinc recomanacions de lectura sobre el tema prejudicis i rols

1-La rosa tatuada, de Tenesse Williams en una traducció de Carlota Subirós. Publicat per Arola Editors el novembre del 2013. Hi trobem prejudicis en la immigració, en l’amor, la moral, dilemes sobre la correcció política. Hi ha una lluita de la tradició contra la modernitat.
Serafina delle Rose, la protagonista, és una immigrant italiana als EUA. Espera i espera el seu marit, que ja no tornarà. Aquesta mort desencadena una reclusió de la dona. Però arriba Alvaro Mangiacavallo i llavors neix un estrany apassionament, una lluita per la llum, la vida, l’amor, per allò positiu.
Més info a Arola Editors, TNC i Catàleg CDMAE

2- Tractat de blanques, d’Enric Nolla. Publicat el desembre del 2002. Una dona estrangera treballa de nit i somnia una vida millor, sense prejudicis ni rols que la limitin. La millora personal i el respecte com a objectius i reivindicacions. Al teatre ho va interpretar Teresa Urroz el 2001 i ara ho farà Carme Pla amb Factea Produccions amb estrena el 5 de maig a Mataró.
Més info a Arola Editors, Sala Beckett, Factea Produccions i Catàleg CDMAE

3- Barcelona, de Pere Riera (Canet de Mar, el Maresme, 1974). Publicat el maig del 2013. La Núria (a escena ho va interpretar Míriam Iscla) té un rol molt conservador, la seva amiga Elena (Emma Vilarasau) és tota modernitat i llibertat. L’espectacle va fer temporada al Nacional el maig-juny del 2013. Som a una época de guerra, de bombardejos de Barcelona, al 1938… Pere Riera ha rebut ara fa poquíssim el Premi de la Crítica al Millor Text Teatral per Infàmia.
Més info a Institut del Teatre, TCN i Catàleg CDMAE

Recomanacions de lectura sobre el tema dona i poder

4- El temps, de Lluïsa Cunille. Publicat l’abril del 2011. Hi trobem el poder (empresarial) d’una dona. Ella és qui té el poder fàctic, econòmic, laboral. Una dona que parla amb el seu empleat. Una bona ocasió per veure l’estil d’escriptura d’una de les nostres dramaturgues més consolidades, que acaba de rebre aquest 27 de març del 2017 el Premi de la Crítica a la Millor Adaptació escénica (El Professor Bernhardi, de Schnitzler). Comprovarem el seu estil concís, inquietant, desconcertant, rítmic, sec…
Més info a Escriptors, Wikipedia, Arola Editors i Catàleg CDMAE

5- Carme Portaceli i la FEI (Factoria Escènica Internaciona), per Damià Barbany. Publicat el noviembre del 2016. De fet, a través d’aquest llibre comprovem el poder que té una dona, en aquest cas real, fàctic, en el sector teatral i, a hores d’ara, al Teatro Español de Madrid, que encapçala des de fa poc. Se celebren els 10 anys de la FEI (2006-2016), que té la seu a la Nau Ivanow del carrer Hondures de Barcelona (metro Sagrera). De la Carme Portaceli recordem amb gust muntatges que li hem vist, com ara Retorn al desert de Koltès (Lliure, 2003), Cara de foc de von Mayenburg (Lliure, 2002), L’auca del senyor Esteve de Rusiñol (Lliure, 2010).
Més info a Wikipedia, El Pais, Factorfei, Nuivanow, Arola Editors i Catàleg CDMAE.

Recomanacions sobre les associacions professionals

Fins fa poc, abans que Internet fos tan potent, teníem guies, directoris, que ens donaven molta info de les associacions professionals en el teatre i la dansa. P.e. la Guía de las Artes Escénicas en España (Centro de Documentación-INAEM), o bé la Guía de la Producció Audiovisual (Barcelona Plató i ICIC; amb información institucional, manual de rodatge, directori d’empreses), o bé la Guia d’actors que publicava l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya (AADPC). Ara de fet, tot es recondueix a la información digital, en línia. Les edicions es demoren força.
Uns exemples:
Actors i directors professionals, www.aadpc.cat | Il.luminadors, www.adadi.org | Els escenògrafs, www.escenografia.org | Els tècnics de l’espectacle, www.atae.org | Els escriptors (AELC), www.escriptors.cat | Nucli de dramaturgs catalans, http://barcelonaplaywrights.com |Els programadors teatrals, www.adetca.cat | Les companyies de teatre, www.ciatre.com (per exemple, hi són Comediants, Dei Furbi, Egos Teatre, La Cubana, La Fura dels Baus, T de Teatre, Pepa Plana, Sol Picó,…).

Recomanacions d’audiovisuals sobre el tema prejudicis i rols

La señorita Julia, amb Colin Farrell i Jessica Chastain. Dirigida per Liv Ullmann (2014). La Júlia és noble, el criat és el criat… a aquest text d’Strindberg (1849-1912). Rols socials i clases socials com a grans compartiments. Més info a imdb i catàleg cdmae

Recomanacions d’audiovisuals sobre el tema dona i poder

Agost, text de Tracy Letts, que al cinema ha dirigit John Wells (2013). El poder dintre de la família que té la matriarca. La Meryl Streep i l’Anna Lizaran sempre les tenim presents. Més info a imdb, catàleg cdmae i tnc.

Macbeth, amb Marion Cotillard i Michael Fassbender. El poder de la dona i la seva capacitat de dirigir, aquest cop sobre Macbeth. Dirigeix Justin Kurzel (2015).
Més info a imdb i catàleg cdmae

————————————————-

Playlist de músiques de discs en els que ha participat Dani Tejedor
Amb el suport de Moritz i del Panoràmic.


Opiniones

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.Los campos obligatorios están marcados con *


Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.