Aixequem el teló per presentar-vos Això és un Drama!, un programa sobre Arts Escèniques que s’emet des de l’Institut del Teatre.
Això és un drama, està impulsat des del col·lectiu d’Instrumentistes i de Serveis culturals de l’Institut del Teatre amb la col·laboració de #scannerFM i el suport de la Fundació SGAE a Catalunya , Moritz, el Panoràmic, Fundació Romea, el TNC (Teatre Nacional de Catalunya), el Mercat de les Flors, el Teatre Lliure, Filmin i la Fundació Amical Wikimedia.
Conduït pel Bruno Sokolowicz i coordinat pel Rafel Plana qui, no només s’ha inventat aquest programa i ha liat a totes les parts implicades, sinò que també ha convidat molta gent que ara descobrireu.
Escoltarem la música d’Havard Enstad, un dels músics de l’Institut del Teatre.
ESCENA PRIMERA: MICRO- DRAMATÚRGIA
Amb el suport de la Fundació SGAE
——————————–
Text: Marc Villanueva Mir
Títol: “El satisfecho vuelve la espalda a la fuente”
Intèrprets: Neus Pàmies, Laura Riera, Xavier Alomà i diverses cafeteres
Composició i electrònica en viu: Gerard Valverde Ros
Escena: Alejandra Lorenzo i Patricia Albizu
ESCENA SEGONA: TERTÚLIA (Part I)
‘Certes matèries d’actors s’haurien d’ensenyar a totes les escoles, com la gestió emocional i corporal’ diu @Barcelo_neta #aixòésundrama pic.twitter.com/BKK56SxPYS
— Institut del Teatre (@institutteatre) 23 de marzo de 2017
——————————–
Comencem la tertulia amb:
- Keith Morino Actual director de l’EESA-CPD, ha estat coreògraf i ballarí de companyies com Metros, Netherlands Dans Theatre i és director de la EESA-CPD des del 2008/9
- Eduard Vallory Fundador i director d’Escola Nova XXI. Macroprojecte revolucionari d’innovació educativa en el que hi ha centenars d’escoles de Catalunya implicades i que està creant una xarxa de col.laboració molt potent. L’Escola d’Ensenyament Secundari Artístic – Conservatori Professional de Dansa de l’Institut del Teatre en forma part.
- Montse Ismael Coordinadora dels Projectes Educatius del Mercat de les Flors i del Graner (CENTRE DE CREACIÓ DEL COS I EL MOVIMENT). Pedagoga de la Dansa (pel Conservatori Superior de Dansa de l’IT), mestra i Pedagoga per la UB i ballarina.
- Mercè Mariné Actriu i professora de veu a l’Institut del teatre, i codirectora de l’ESAD juntament amb Anna Estrada els darrers 4 anys
- Montse Vellvehí Actriu, docent, actual cap del departament de veu i candidata a la direcció de l’ESAD. També ha estat directora del festival Shakespeare entre d’altres projectes”
- Companyia Solitària –Pol López, Pau Vinyals. Júlia Barceló. ‘Filla del seu pare” @Lliure. Avui tenen funció a les 20.30. Teatre Lliure – “Filla del seu pare” adaptació d’Aleix Aguilà dirigida per Pau Miró de ‘Hedda Gabler‘ de Henrik Ibsen (1828-1906). A més en Pau ha estat aquesta temporada a les Noces de Fíguaro d’en Lluis Pasqual i estarà al Hamlet de Pau Carrió. També al Lliure. En Pol López és en Hamlet també, apart de totes les coses que fa al Cracòvia de TV3. Tots tres han estat estudiants de l’Escola Superior d’Art Dramàtic de l’IT. I en Rafel Plana era el músic en les seves classes de cos i dansa.
ESCENA TERCERA: TERTÚLIA (Part II)
——————————–
Seguim amb:
- Eduard Vallory Fundador i director del projecte Escola Nova XXI
- Montse Ismael Coordinadora dels Projectes Educatius del Mercat de les Flors i del Graner
- Montse Vellvehí És la única candidata que es presenta a directora de l’Escola Superior d’Art Dramàtic. És professora de veu.
- Esmeralda Maycas És d’una de les dues candidatures que es presenta a la direcció del nostre Conservatori de Grau Mig de Dansa. Ella és professora de dansa clàssica i coneix bé l’àmbit de la dansa a nivell europeu. També coneix bé les escoles de dansa de Catalunya d’àmbit més privat ja que és una profe de clàssic bastant respectada.
- Això és un Drama! us convida a participar i dir-hi la vostra apropant-vos a un micro o, si hi ha algun impediment per venir a la muntanya… envieu-nos senyals de fum des de les xarxes amb l’etiqueta #AixòÉsUnDrama i traslladarem la vostra pregunta, crítica, elogi, comentari a aqui correspongui.
Agenda de l’Institut del Teatre
Del 22 al 26 de març. Al saló de l’Ensenyament
Proves d’accés al Conservatori Professional de Dansa 2017-18. Inscripcions del 23 de març al 4 d’abril.
Del 27 al 31 de març xerrades gratuïtes sobre els estudis d’escenografia.
28 de març participació a la roda de premsa del Epicentre Brossa (projecte IT Teatre).
Lectures recomanades per la Biblioteca de l’Institut del Teatre a partir del fons documental de la Biblioteca del MAE amb Núria Andreu
LLIBRES:
– Fem teatre: manual d’arts escèniques/ Pere Riera. La Galera.
Guia d’iniciació al teatre,
Es tracta d’una eina pràctica per alumnes i professors.
Comença amb una introducció sobre els valors pedagògics de fer teatre a l’escola.
Ofereix després la definició dels conceptes bàsics teatrals, per passar ja a la descripció dels elements que formaran una representació: la preparació de l’actor o l’actriu, tria de l’obra, l’espai, equips tècnics imprescindibles, assaig, l’estrena…
Tot explicat amb una intenció divulgativa i engrescadora.
Pere Riera Ortiz és professor de la casa. Llicenciat en Dramatúrgia i Direcció teatral per l’Institut del Teatre de Barcelona i en Història de l’Art per la Universitat de Barcelona. És professor de Teoria i Literatura Dramàtica a l’Institut del Teatre, feina que compagina amb l’escriptura de guions televisius. És autor de diverses obres de teatre. Ha estat, durant molts anys, monitor de tallers de teatre a diversos centres cívics i escoles de secundària d’arreu de Catalunya.
– Algo más que teatro/ Soledad González Sánchez, Asociación Los Glayus. Octaedro.
De la teoria del llibre de Pere Riera als textos.
El llibre és un recull de textos teatrals adreçats als educadors. L’objectiu és utilitzar el teatre com a eina docent per aprofundir i treballar temes vitals per als joves com l’autoestima, l’assetjament escolar, la prevenció de dependències o les xarxes socials.
L’autora és psicòloga, especialista en educació en el lleure i teatre educatiu.
– Circ, educació i transformació social: el projecte pedagògic de l’Ateneu Popular 9Barris. Neret ed.
L’Ateneu Popular 9Barris és un equipament sociocultural del districte de Nou Barris, a Barcelona, entre els barris de Trinitat Nova i Roquetes, i sorgida dels moviments veïnals, ara fa quaranta anys.
Dins dels diferents vessants culturals del projecte, un dels que més l’identifica és la práctica formativa, amb el circ com a gran protagonista. Circ social, perquè té com a finalitat la inclusió social i el desenvolupament comunitari.
Aquesta tasca educativa es diversifica en:
– la Formació al mateix ateneu:.
. La formació de formadors/res de circ i
. Escola de circ per infants i joves.
– l’Acció comunitària i dinamitzadora:
. Circ al currículum escolar: col·laboració amb les escoles.
. Tallers de circ als casals infantils.
. Tallers de circ amb persones amb diversitat funcional
– 101 ejercicios de danza contemporánea para niños y jóvenes/ Ainhoa Sarmiento. Tutor.
L’autora és una ballarina d’heterogènia trajectòria (formada en dansa clàssica ha treballat en diversos països com a ballarina de dansa contemporània i en grans muntatges teatrals), es dedica actualment a l’ensenyament.
El llibre comença amb unes reflexions sobre dansa contemporània i els seu valor com a recurs pedagògic.
Passa després a la descripción dels exercicis que estan ordenats per nivell de dificultat. Cadascun dels exercicis té un títol i està descrit en una fitxa on s’especifica el seu objectiu, l’edat recomanada, la durada i la música més pertinent. Per evitar les rutines, també inclou possibles variacions.
Una bona eina per a docents de dansa contemporània i moviment.
– Playing music with the whole body: eurhythmics and motor development/ Eva Nivbrant Wedin. Gehramans Musikförlag.
Un manual molt didactic, amb nombroses fotografies I il·lustracions. Conté activitats pensades especialment per infants i també per adults.
Està basat en la metodologia del pedagog, compositor i coreògraf suís Emil Jacques Dalcroze (1865-1950).
Creador del mètode que porta el seu nom, Dalcroze destaca la importància d’interioritzar i aprendre els conceptes musicals, no només amb el cervell i l’intel·lecte, sinó a través del propi cos i del moviment.
Es basa en tres pilars fonamentals: la rítmica, el solfeig i la improvització.
Aquestes teories Dalcroze (d’interpretar la música espontàniament amb el cos i el gest), han resultat fonamentals per al desenvolupament del que entenem actualment per dansa contemporània.
AUDIOVISUALS
– DVD El Rei de casa. Farrés Brothers i cia. Dir. Jordi Palet.
Una divertida història de titelles per educar en valors. La gelosia entre germans, l’afany de poder… temes tremendament humans i “reials”, amb els quals els infants s’identificaran fàcilment.
– DVD Five days to dance (documental). Dir. Rafa Molés., Pepe Andreu.
Dos ballarins de dansa contemporània apareixen un dilluns el matí en un Institut de secundària. Els nois s’assebenten llavors que durant aquella setmana s’aturaran les activitats docents habituals i en aquells cinc dies lectius els alumnes (sense cap experiència prèvia en dansa) hauran d’assajar i preparar una coreografia, que es presentarà al públic a finals d’aquella setmana. Ho aconseguiran?
– DVD Nubes. El Mercat de les flors presenta, una creació d’Enric Cabrera, cía. .El tercer DVD de la col·lecció Dan Dan dansa del Mercat de les Flors és l’enregistrament de l’espectacle Nubes, de la companyia Aracaladanza, inspirat en l’obra pictòrica de René Magritte, i adreçada al públic infantil.
Inclou propostes d’exercicis, de dibuix, pintura i dansa, inspirats en l’espectacle.
– DVD Dalcroze for seniors and children with learning difficulties.
El mètode Dalcroze que abans comentàvem, vinculat tradicionalment als estudiants de música i a l’ensenyament de la rítmica infantil, té unes aplicacions extraordinàries en l’estimulació de persones grans (no necessàriament músics) i d’infants amb dificultats d’aprenentatge, fins i tot en cas d’autisme.
Aquests dos DVD’s recullen classes pràctiques i les entrevistes i opinions dels docents.
-DVD Teaching Dalcroze Eurhythmics: rhythmics for children.
Dues professores, Sandra Nash i Joan Pope, obren les portes de les seves respectives aules per ensenyar com apliquen aquest mètode a la classe. Els alumnes són infants de diferents edats i habilitats. Es presenten les dues formes que tenen ambdues professores d’entendre i ensenyar la rítmica.
Autor
BR1
Opiniones
También te puede gustar
Continuar leyendo

