Això és un drama! Acte tercer: Plaer estètic o utilitarisme social?

Això és un Drama! és un programa sobre Arts Escèniques que s’emet des de l’Institut del Teatre. Està impulsat des del col·lectiu d’Instrumentistes i de Serveis culturals de l’Institut del Teatre amb la col·laboració de #scannerFM i el suport de la Fundació SGAE a Catalunya , Moritz, el Panoràmic, Fundació Romea, el TNC (Teatre Nacional de Catalunya), el Mercat de les Flors, el Teatre Lliure, Filmin i la Fundació Amical Wikimedia.

Conduït pel Bruno Sokolowicz i coordinat pel Rafel Plana.

El Músic del Programa: Ismael Dueñas.
Els continguts musicals del programa tenen el suport del Panoràmic, un espai on durant la temporada d’estiu es fan més de 30 concerts, cinema a la fresca…

————————————————-

Microdramatúrgia

Amb el suport de la Fundació SGAE

Autor: Álvaro Sanjuan
Títol: 50 moviments sobre un eix vertical
Intèrprets: Joan Marmaneu, Anna Maruny i Gemma Vilallonga

————————————————-

Tertúlia (Part I)

Nèlida Falcó, llicenciada en Filologia Catalana i màster en Gestió Cultural per la Universitat de Barcelona. Ha passat Disseny Hub Barcelona (2008-2010), la Fundació Caixa Catalunya (2008), la Sociedad Estatal de Exposiciones Internacionales (SEEI), el FAD i l’Associació de Professionals de Circ de Catalunya (APCC). Ara és la responsable d’Arts Escèniques de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC).

Aina Tur, autora i directora. Ha estudiat Farmàcia (UB), Enginyeria Agrònoma (UPC), interpretació al Col·legi de Teatre de Barcelona, Llengua i Literatura Catalanes (UOC) i dramatúrgia a l’Obrador de la Sala Beckett. És autora d’Addiccions, Evolució (Col·lecció Teatro de Papel. Primer Acto), Dimecres (Col·lecció Paraula de Dramaturg. Govern Balear), Pròxima estació: Vivaldi, Badomies, Obaga i Trob que l’hauré de llegir. Responsable de programació de la Sala Becket (Obrador Internacional de Dramatúrgia).

Chantal Aimée, especialista en teatreteràpia, arts escèniques per a drogodependents, actualment a l’Associació Social per al Creixement Personal Capacitats 21.

Cristian Génova de recepció amb la companyia T de Tullido amb els actors Adam Purtí i Adriana Garcia de l’Intitut del Teatre, espectacle CRISTIAN.

————————————————-

Tertúlia (Part II)

Seguim parlant de plaer estètic i utilitarisme social de les Arts Escèniques amb la Nèlida Falcó, l’Aina Tur, la Chantal Aimée, i s’afegeixen la Marina Escoda i el Josan Domínguez de l’Observatori d’Arts Escèniques aplicades de l’Institut del Teatre.

————————————————-

Articles recomanats i agenda de l’Institut del Teatre

Selecció: Núria Andreu, de la Biblioteca del MAE, Museu de les Arts Escèniques

QUATRE RECOMANACIONS DE LECTURA

1.- Cómo piensan los artistas: entrevistas, de Fietta Jarque.
Editorial Fondo de Cultura económica, 2015
L’escriptora i periodista cultural Fietta Jarque radiografia l’Art contemporani, i les seves aplicacions, amb un recull d’ entrevistes realitzades per ella mateixa a 51 creadors: sobretot artistes visuals (pintors, dissenyadors, fotògrafs, escultors), i del món de la performance, com Marina Abramovic i Bill Viola.
Enllaç al catàleg

2.- Art in movement: el arte para el cambio social en Uganda, d’ Ana Palacios,
La Fábrica, 2015
La fotoperiodista Ana Palacios, reflectéix en aquest llibre que té format d’àlbum, la tasca que l’ONG ” In Movement: Art for social change”, realitza a Uganda a través dels retrats i testimonis d’uns joves dels suburbis de Kampala.
L’ONG In Movement utilitza les classes de dansa, circ, teatre, arts plàstiques com els graffiti i la música, per millorar l’autoestima i creativitat d’aquests joves. Per excloure’ls del món de les drogues i la delinqüència.
Enllaç al catàleg

3.- Teatro del oprimido, d’Augusto Boal.
Alba editorial, 2009
Text de referència del teatre social.
Augusto Boal, ( Rio de Janeiro 1931-2009) és el Creador del teatre de l’oprimit, un corrent que va revol·lucionar la tècnica i pedagogia teatral de la segona meïtat del segle XX. Convertint cada representació teatral en una eina d’autoconeixement i de transformació social.
Enllaç al catàleg

4.- Qué es danza/movimiento terapia: el cuerpo en danza, de Maralia Reca
Lumen, 2005
Guia d’iniciació a La Dansa/moviment teràpia, una tècnica que pretén harmonitzar el cos i la ment. I resoldre, a través del ball i el moviment, conflictes emocionals o psicològics que tenim bloquejats.
Enllaç al catàleg

TRES RECOMANACIONS D’AUDIOVISUALS

1.- DVD César debe morir. Dirigida per Paolo i Vittorio Taviani. 2013.
La presó de Rebbibia (Roma) organitza cada any un taller de teatre pels presos. Els reclusos reben classes d’interpretació i al final del taller, representen l’obra al públic exterior que els vulgui anar a veure. Aquesta película ens descriu tot aquest procés: els preparatius d’aquest taller, la Tria dels actors protagonistes, els assaigs en el recinte de la presó de l’obra que representaran, que és Julio César de Shakespeare, i finalment la representació a l’escenari.
Però per damunt de tot, i encara que sigui amb pinzellades, ens descriu com és la vida habitual en aquesta presó i de quina forma el taller de teatre afecta la rutina i l’escala de valor dels actors.
Enllaç al catàleg

2.- DVD Absolute Wilson. Dirigida per Katharina Otto-Bernstein. 2007.
Una pel.lícula documental que repassa la biografia i l’obra del director, escènograf, actor i dramaturg nordamericà, Robert Wilson. L’autor d’èxits com Einstein a la platja, amb música de Philip Glass.
El documental s’atura molt especialment en les experiències de Robert Wilson amb nois amb dificultats molt greus d’aprenentatge, i que en alguns casos havia incorporat en els seus muntatges teatrals, constatant el poder transformador de la creativitat.
Enllaç al catàleg

3.- DVD A la velocidad de las mariposas: biciclown, el documental. Directors: Fidel Peña i David Tugués. 2009
Documental, que narra el periple del “biciclown” Álvaro Neil per Àfrica. Es tracta d’un advocat asturià, amb vocació de a clown. Fa més de 15 anys va decidir deixar la seva feina a una notaria de Madrid, i donar la volta al món en bicicleta, amb l’objectiu de portar el seu show de clown a racons perduts on no hi arriba mai cap espectacle.
El seu projecte porta el nom de M.O.S.A.W. (Miles Of Smiles Around the World)
Enllaç al catàleg

Leave a Comment

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.