Festival Jazz Vic (II), UnderPool, Thumbscrew i Ella Fitzgerald

Escrito por el 12/05/2017

BAD MUSIC JAZZ #168

“A UnderPool no busquem la musculatura, volem que soni música interessant des del principi fins al final.” Són declaracions del saxofonista Sergi Felipe, a alma mater d’UnderPool, en un article signat per Roger Roca a El Periódico. L’escrit, de fa poc més d’un any, anunciava la celebració de la primera marató d’UnderPool al barri barceloní del Guinardó.
Amb poc menys d’un lustre de vida, aquest segell de nom aquàtic que va néixer a Collserola i té el seu epicentre a locals com el ravalenc Robadors 23, ha esdevingut un autèntic col·lectiu de músics. És una discogràfica diferent, ni de free, ni de mainstream, que testimonia i valora la tasca dels nostres jazzman més heterodoxes, més inquiets i, sobretot, més exploradors.
Amb motiu de la celebració de la segona marató d’UnderPool, el pròxim diumenge 14, al programa d’aquesta setmana escoltem alguns dels seus darrers treballs —els de Txema Riera, Fernando Brox i UnderPool 5—.
A Bad Music Jazz número 168 també repassem la programació de la segona setmana del Voll-Damm 19 Festival Jazz Vic, amb música d’Arve Hernriksen i Halfinger Electric Lab, punxem una peça de la comandita Thumbscrew —Mary Halvorson, Michael Formanek i Tomas Fujiwara—, repassem l’agenda dels pròxims dies i acabem amb un clàssic d’Ella Fitzgerald.

————————————————————————————-

(CAST) “En UnderPool no buscamos la musculatura del músico, queremos que suene música interesante del principio al final.” Son declaraciones del saxofonista Sergi Felipe, alma mater de UnderPool, en un artículo firmado por Roger Roca en El Periódico. El texto, de hace poco más de un año, trataba sobre la celebración del primer maratón de UnderPool en el barrio barcelonés del Guinardó.
Con poco menos de un lustro de vida, este sello de nombre acuático que nació en Collserola y tiene su epicentro en locales como el ravalense Robadors 23, se ha transformado en un auténtico colectivo de músicos. Es una discográfica diferente, ni de free ni de mainstream, que testimonia y valora la labor de nuestros jazzman más heterodoxos, más inquietos y, sobre todo, más exploradores.
Con motivo de la celebración del segundo maratón de UnderPool, el próximo domingo 14, en el programa de esta semana escuchamos algunos de sus últimos trabajos —los de Txema Riera, Fernando Brox y UnderPool 5—.
En Bad Music Jazz número 168 también repasamos la programación de la última semana del Voll-Damm 19 Festival Jazz Vic, con música de Arve Henriksen y Halfinger Electric Lab, pinchamos una pieza de la comandita Thumbscrew —Mary Halvorson, Michael Formanek y Tomas Fujiwara—, repasamos la agenda de los próximos días y acabamos con un clásico de Ella Fitzgerald.

Tracklist:
-UnderPool 5, “Sinsol Street” —al disc UnderPool 5 (UnderPool, 2017).
-Arve Henriksen, “Time Lapse” —al disc Chiaroscuro (Rune Grammofon, 2004).
-Halfinger Electric Lab, “Saturno” —al disc Halfinger Electric Lab (autoedició, 2017).
-Astrio, “They Call It R’n’R” —al disc Made in China (Chesapik, 2017).
-Thumbscrew, “Convallaria” —al disc homònim (Cuneiform, 2016).
-Natsuko Sugao Group, “La danza de una luz” —al disc homònim (UnderPool, 2016).
-UnderPool 5, “Alzina” —al disc UnderPool 5 (UnderPool, 2017).
-Txema Riera, “El secret de Judit” —al disc Terror (UnderPool, 2016).
-Fernando Brox Quartet, “Macoyero” —al disc Secreto (UnderPool, 2017).
-Jerry Bergonzi, “PG 2013 (Giant Steps)” —al disc By Any Other Name (Savant, 2013).

I per acabar… “One Note Samba”, de Tom Jobim, Jon Hendriks i Newton Mendoça, interpretada per Ella Fitzgerald al disc Montreux’77 (Pablo, 1977 [Universal, 2007])

Agraïments: Joan Ventosa (Bad Music), Gemma Cots, Alda Rodríguez, Joan Godayol “Gudi” i Miquel Alemany (Voll-Damm Festival Jazz Vic) i Sergi Felipe (UnderPool).

Foto: d’esq. a dreta: Ramon Prats, Roger Mas, Martín Leiton i Gorka Benitez (autor desconegut / UnderPool / Voll-Damm Festival Jazz Vic).

Bad Music Jazz és el programa de jazz de la factoria Bad Music, dirigit per Martí Farré i copresentat per Olga Àbalos i Martí Farré.


Opiniones

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.Los campos obligatorios están marcados con *


Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.


Canción actual

Title

Artist