Especial AMJM amb entrevistes a Dick Them i Max Sunyer. I a més: Josep Maria Farràs i Carmen Mcrae

Escrito por el 11/12/2013

BAD MUSIC JAZZ # 88

Amb gairebé un quart de segle d’història, l’Associació de Músics de Jazz i Música Moderna de Catalunya (AMJM) és avui una de les entitats més importants del jazz a casa nostra. Aplega a un nombre significatiu de músics, alguns d’ells amb una il·lustre trajectòria a Europa i Estats Units, que miren de guanyar-se les garrofes tocant jazz, i que procuren ser menys oblidats per la indústria, les administracions, els mitjans de comunicació generalistes i la societat en general. Durant els seus quasi 25 anys a la palestra, l’AMJM ha assessorat a desenes de músics, ha participat en diferents moviments socials i, el que és més important, ha contribuït a fer menys invisible el jazz, mitjançant propostes com el cicle L’Hora del Jazz – Memorial Tete Montoliu, i a articular el sector, amb iniciatives com el Butlletí i els Premis de l’AMJM. Precisament, amb motiu del lliurament, dilluns vinent, dels seus guardons anuals, hem volgut repassar la idiosincràsia d’aquesta organització parlant amb l’actual president, el baixista Dick Them, i amb el seu antecessor, el guitarrista Max Sunyer. Hem il·lustrat les converses amb fragments de la música dels candidats finalistes d’enguany i amb una peça del mereixedíssim Premi Especial del 2013: el trompetista Josep Maria Farràs.

A Bad Music Jazz número 88 també repassem l’agenda dels dies vinents i acabem un estàndard del gran Tom Jobim, “Chega de Saudade” —traduït a l’anglès com a “No More Blues”—, cantant per la no menys llegendària Carmen McRae.

*Malauradament no hem estat a temps d’incloure una referència a la trista desaparició del gran Jim Hall, notícia que vam conèixer quan ja havíem gravat aquest programa. La setmana vinent sí.

————————————————————————————-

(CAST) Con casi un cuarto de siglo de historia, la Associació de Músics de Jazz i Música Moderna de Catalunya (AMJM) es hoy una de las entidades más importantes del jazz en nuestro país. Congrega a un número significativo de músicos, algunos con una ilustre trayectoria en Europa y Estados Unidos, que tratan de ganarse el pan tocando jazz, y que procuran ser menos olvidados por la industria, las administraciones, los medios de comunicación generalistas y la sociedad en general. Durante sus casi 25 años en la palestra, la AMJM ha asesorado a decenas de músicos, ha participado en diferentes movimientos sociales y, lo que es más importante, ha contribuido a hacer menos invisible el jazz, mediante propuestas como el ciclo L’Hora del Jazz – Memorial Tete Montoliu, y a articular el sector, con iniciativas como el Butlletí y los Premios de la AMJM. Precisamente, con motivo del fallo, el próximo lunes, de sus galardones anuales, hemos querido repasar la idiosincrasia de esta organización con el actual presidente, el bajista Dick Them, y con su antecesor, el guitarrista Max Sunyer. Hemos ilustrado las conversaciones con fragmentos de la música de los candidatos finalistas de este año y con una pieza del merecidísimo Premio Especial de 2013 Josep Maria Farràs.

En Bad Music 88 también repasamos la agenda de los próximos días y acabamos con un estándar del gran Tom Jobim, “Chega de Saudade” —traducido al inglés como “No More Blues”—, cantado por la no menos legendaria Carmen McRae.

*Por desgracia no hemos llegado a tiempo de incluir una referencia a la triste desaparición de Jim Hall, noticia que conocimos cuando ya habíamos grabado este programa. La semana que viene sí.

Tracklist:

-Borrull & Farràs, “Georgina Blues” —del disc Emprentes (Temps Record, 2013).

-Marcel·lí Bayer, “Cançó de Perot lo Lladre” —del disc Les narrations (Whatabout Music, 2013).

-David Mengual Free Spirits Big Band, “Sambatracio” —del disc Menta, diari sonor (Produccions Jazzenviu, 2013).

-Marco Mezquida Trio, “Cançó de matinada” —del disc My Friend Marko (Fresh Sound New Talent, 2013).

-The Swallow Quintet, “William & Mary” —enregistrament en viu de RTVE al 48 Heineken Jazzaldia, a Sant Sebastià (2013).

-Borrull & Farràs, “Sant Quirze Blues” —del disc Empremtes (Temps Record, 2013).

-Filthy Habits Ensemble, “Tango” —del disc Plays Stravinsky (Discordian Records, 2013).

-Aka Moon, “Steste” —del disc Unison (Cypres, 2012).

I per acabar… “Chega de Saudade” —o “No More Blues”—, de Antonio Carlos Jobim, interpretat per Carmen McRae al disc Immortal Concerts: Montreux, Switzerland 1982 (Giants Of Jazz, 2000).

Agraïments: Anna Veiga i Dick Them (AMJM), Max Sunyer (Acadèmia Catalana de la Música), Pere Pons, Marcel·lí Bayer, David Mengual, Marco Mezquida.

Foto: Josep Maria Farràs (Jaume Olivet).

 

Bad Music Jazz és el programa de jazz de la factoria Bad Music, codirigit i copresentat per Olga Àbalos i Martí Farré. www.badmusicjazz.blogspot.com.es.

 


Opiniones

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.Los campos obligatorios están marcados con *


Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.


Canción actual

Title

Artist