Jaume Llombart, Bartolomeo Barenghi, Roberto Negro, Abe Rabade, Jon Irabagon i un record d’Oriol Perucho.

En aquest luctuós inici de l’any 16 cal afegir la mort, la matinada del 13 de gener, del gran Oriol Perucho, bateria, compositor i, sobretot, un dels pioners de l’avatguarda jazzística —i no jazzística— a Barcelona. Alma mater i fundador de bandes com Moisés Moisés, Tropopausa, Koniec, Les Anciens i, en especial, Perucho’s —amb el seu llegendari “disc vermell”—, Oriol Perucho ha estat un dels músics més rellevants de les músiques malauradament “secretes” de Barcelona, Catalunya i Espanya. Els qui el coneixien diuen que era un savi, un home que “ensenyava a escoltar música”. Nosaltres hem volgut recordar-lo escoltant algunes de les seves magnífiques composicions.
A banda de l’homenatge a Oriol Perucho, a Bad Music Jazz número 147 ens fem ressò de les novetats de dos guitarristes de l’escena comtal, Jaume Llombart i Bartolomeo Barenghi; de l’encontre entre un jove pianista del jazz parisenc, Roberto Negro, amb un mestre del saxo, Christophe Monniot; de la posada de llarg del pianista gallec Abe Rabade amb tota una orquestra filharmònica; de les digressions improvisades del qui, per alguns, és el gran saxofonista de començaments del segle XXI: Jon Irabagon; i de l’agenda dels pròxims dies.

————————————————————————————-

(CAST) A este luctuoso inicio del año 16 cabe añadir la muerte, la madrugada del pasado 13 de enero, del gran Oriol Perucho, baterista, compositor y, sobre todo, uno de los pioneros de la vanguardia jazzística —y no jazzística— en Barcelona. Alma mater y fundador de bandas como Moisés Moisés, Tropopausa, Koniec, Les Anciens y, especialmente, Perucho’s —con su legendario “disco rojo”—, Oriol Perucho ha sido uno de los músicos más relevantes de las músicas por desgracia “secretas” de Barcelona, Cataluña y España. Los que lo conocieron dicen que era un sabio, que “enseñaba a escuchar música.” Nosotros hemos querido recordarlo escuchando algunas de sus magníficas composiciones.
Al margen del homenaje a Oriol Perucho, en Bad Music Jazz número 147 nos hacemos eco de las novedades de dos guitarristas de la escena condal, Jaume Llombart y Bartolomeo Barenghi; del encuentro entre un joven pianista del jazz parisino, Roberto Negro, con un maestro del saxo, Christophe Monniot; de la puesta de largo del pianista gallego Abe Rabade con toda una orquesta filarmónica; de las digresiones improvisadas del que, para algunos, es el gran saxofonista de comienzos del siglo XXI: Jon Irabagon; y de la agenda de los próximos días.

Tracklist:
-Altaba / Cervera / Perucho / Nico / Solé, “Plats Sueño / Odio en las cavernas / Micronesia” —del disc Tropopausa (Zeleste / Edigsa, 1979 [Picap, 2011]).
-Moisés Moisés, “Los caminos del Señor son inescrutables” —del disc Moisés Moisés (La Olla Expréss, 2013).
-Jaume Llombart, “Memories of You” —del disc SOLO (UnderPool, 2015).
-Bartolmeo Barenghi, “Choukran” —del disc D’Ebano (autoeditat, 2015).
-Roberto Negro Trio invite Christophe Monniot, “PH” —del disc #1 Luna di Wuxi / #2 Kimono (Tricollectif, 2015).
-Abe Rabade Trío & Real Filhamonía de Galicia, “Transito 2: Deep Cylcle” —del disc Tránsitos (Karonte, 2015).
-Jon Irabagon, “The Best King of Sad” —del disc Inaction is an Action (Irabbagast Records, 2015).
-Enrico Rava Quartet, “Grrr” —del disc Opening Night (ECM, 1982 [La Mussica Di Reppublica – L’Espresso, 2013]).
-Nuno Rebelo, improvisació al 5to Ciclo de la Justa Entropía (Madrid, 2013), aquí.

I per acabar… “Zero de conducta”, d’Oriol Perucho, intepretat pels Perucho’s al disc Perucho’s (Umyu, 1980 [La Olla Expréss, 2011]).

Agraïments: Joan Ventosa (Bad Music), Jack Torrance, Eli Gras (La Olla Expréss), Sergi Felipe (UnderPool), Bartolomeo Barenghi.

Foto: actuació dels Perucho’s al bar Heliogàbal, a Barcelona, el 2011 (Àngel Farrés / Usted es un Colectivo).

Bad Music Jazz és el programa de jazz de la factoria Bad Music, dirigit per Martí Farré i copresentat per Olga Àbalos i Martí Farré.

Please follow and like us:

Leave a Comment

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.