Canción actual

Title

Artist


Recordem a ‘Butch’ Morris. I a més: César Joaniquet, Sergi Sirvent Intervàlic Quartet, Giulia Valle Libera i David Murray

Escrito por el 06/02/2013

BAD MUSIC JAZZ #57 (#19 a ScannerFm i de la II temporada):

En la funesta temporada en curs cal lamentar una nova desaparició: la del corneta, arranjador i «conductor» d’orquestra Lawrence «Butch» Morris, que ens va deixar el passat dimarts 29 de gener als 65 anys. Pioner de l’anomenada conducció gestual —un particular sistema de direcció orquestral emprat en la lliure improvisació— , Morris és un dels exponents més rellevants de la història de les músiques improvisades, i del jazz modern en general.

Iconoclasta, radical i fins i tot provocador, Butch Morris va ser company de viatge de Frank Lowe, Steve Lacy, Don Pullen i, sobretot, David Murray, amb qui va signar grans discos als anys 70. El seus singulars mètodes de direcció han influït a generacions senceres d’instrumentistes de tot el món. No en va, músics nacionals com Agustí Fernández o el també malaguanyat Joan Saura, o projectes com la madrilenya Orquesta FOCO, van tenir el goig de treballar a les ordres del geniüt Morris. Un dels músics que el va conèixer, Pablo Rega, director de la Banda d’Improvisadors de Barcelona, ens explica la seva experiència amb el mestre.

A Bad Music Jazz número 57 també escoltem la novetat d’un músic molt jove, Cèsar Joaniquet, parlem del Pocket Concert #19 del Sergi Sirvent Intervàlic Quartet i, com no, repassem l’agenda dels propers dies.

* Fe d’errades: el disc del Sergi Sirvent Intervàlic Quartet no es va gravar a Nova York, com diem al programa, sinó que es va enregistrat a Jafre (Girona) i es va mesclar i masteritzar a Nova York.

————————————————————————————-

(CAST) En la funesta temporada en curso cabe lamentar una nueva desaparición: la del cornetista, arreglista y «conductor» de orquesta Lawrence «Butch» Morris, que nos dejó el pasado martes 29 de enero a los 65 años. Pionero de la llamada conducción gestual —un particular sistema de dirección orquestal empleado en la libre improvisación—, Morris es uno de los exponentes más relevantes de la historia de las músicas improvisadas, y del jazz moderno en general. Iconoclasta, radical e incluso provocador, Butch Morris fue compañero de viaje de Frank Lowe, Steve Lacy, Don Pullen y, sobre todo, David Murray, junto al quien firmo grandes discos en los 70. Sus singulares métodos de dirección han influenciado a generaciones enteras de instrumentistas de todo el mundo. No en vano, músicos nacionales como Agustí Fernández o el malogrado Joan Saura, o proyectos como la madrileña Orquesta FOCO, tuvieron el honor de trabajar a las órdenes del gruñón Morris. Uno de los músicos que lo trataron, Pablo Rega, nos cuenta su experiencia con el maestro.

En Bad Music Jazz número 57 también escuchamos la novedad de un músico muy joven, Cèsar Joaniquet, hablamos del Pocket Concert#19 del Sergi Sirvent Intervàlic Quartet y, como no, repasamos la agenda de los próximos días.

* Fe de erratas: el disco de Sergi Sirvent Intervàlic Quartet no se grabó en Nueva York, como decimos en el programa, sinó que se gestó en Jafre (Girona) y se mezcó y masterizó en Nova York.

Tracklist 1:

-Cèsar Joaniquet, “Smog Eyes” —del disc de títol homònim (autoeditat, 2012).

-Sergi Sirvent Intervàlic Quartet, “Tonal (whole tone scale)”—del disc Sergi Sirvent Intervàlic Quartet (autoeditat, 2013).

-Giulia Valle Libera, “Mambo oscuro” — peça enregistrada en viu a Human Fuzz (Barcelona) el juny de 2011 (a: http://www.giuliavalle-social.com/libera/ca/).

Traklist 2 (especial Butch Morris):

– Buch Morris, «Dust to Dust, Pt. 2 & 3» – del disc Dust to Dust (New World Records, 1992)

– Butch Morris, “Narobia” – del disc In touch… but out of reach (Kharma, 1978)

– Butch Morris, «Conducción 113» – enregistrament bootleg durant un concert al Palacio de cristal del Parque del Retiro de Madrid el 2000. Amb Agustí Fernández (piano), Joan Saura (sampler), Graham Hayes (trompeta, electrònica), J.A. Deane (electrònica), i Butch Morris (corneta, conducció). Més info: http://jesus-desdemicadiera.blogspot.com.es/2012/10/butch-morris.html

I per acabar… “Namthini’s Shadows”, de David Murray —del disc Interboogiology (Black Saint, 1978).

Agraïments: Pablo Rega

Bad Music Jazz és el programa de jazz de la factoria Bad Music, codirigit i copresentat per Olga Àbalos i Martí Farré. www.badmusicjazz.blogspot.com.es.


Opiniones

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.Los campos obligatorios están marcados con *


Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.