RITMES, VIGÍLIES I SONS #10_ VERRACO_ESCÁNDALOO
Escrito por Xavi Rodríguez el 22/01/2024
Desè programa de RITMES, VIGÍLIES i SONS, aquest cop dedicat a Verraco, una de les revelacions que d’aquest any. Especialment després d’haver escolta l’EP Escándaloo, amb tres temes que sens dubtes estan, dintre del millor que s’ha produït en el món de l’electrònica d’aquest 2023 que ja tanquem.
QUI ÉS VERRACO?
Verraco, que sembla respon al nom de JP López, productor i DJ Colombià, un altre cop llatinoamerica. Cofundador dels segells TraTraTax i Insurgentes, creats com a plataforma per als artistes sudamericans. Busca minimitzar el tall que hi ha entre aquests i la resta del mon, especialment l’occidental.
INSURGENTES
L’any 2017 cofunda Insurgentes, conjuntament amb el seu amic i també Dj Lomalinda. En aquell moment les seves propostes estaven molt inspirades per les influències del sur del Regne Unit (Bristol-Jamaica-Medellin). Propostes, més properes a lo experimental i contemplatiu, al techno i l’IDM. En TraTraTrax es fam propostes amb experimentacions més radicals, pensant com serà el perreo del futur. En aquest segell, que aposta per nous talent locals, trobem a gent més consagrada com ara Nicola Cruz o Dengue Dengue Dengue.
ESCÁNDALOO
Escándaloo ha estat publicat al segell de Blawan i Pariah, VOAM aquest 2023. Aquest EP, segons ell mateix indica en el comunicat de premsa que el presenta « té influències hardgroove, el dembow y la música soundsystem del Regne Unit». Els cobina amb talls de sons d’avantguarda, tres temes que s’endinsen en les possibilitat híbrides que podria tenir el techno. Tema que ja em tractat diversos cops en aquest programa, i on trobaríem un dels seus abanderats en Blawan.
La sessió combina en aquest cop dos treballs de l’artista, el ja nombrat EP Escándaloo i d’altra banda el seu primer LP Grial. Aquest últim publicat l’any 2020 sota el segell Insurgentes que va ser qualificat com «l’electrònica colombiana de primer ordre» . També com»un indici de les conegudes llegendes d’aquest estil, però que el fa seu amb detalls subtils i una mentalitat forastera». Aquest treball va ser concebut entre Medellin i Barcelona al llarg de dos anys. Explora els límits del mestissatge rebutjant una suposada idea d’identitat llatina.
Un treball que el propi autor explica com “més de dos anys construint el que sento que és la feina de la meva vida. Durant aquest temps vaig tractar de desenvolupar la meva visió de l’IDM sud-americà, col·lisionant breaks, perreo i el braindance de la muntanya, rebutjant la noció d’una única identitat musical llatina. El disc està travessat per la gènesi d’una ficció sònica que lluita contra la cancel·lació del nostre futur, proposant l’aixecament i la coalició del sudaca-cyborgnia que executarà la utopia__’”.
JP LOPEZ
JP Lopez, es un artista autodidacta. Sense formació acadèmica en el món de la música, creix a partir de la percepció que té al seu Medellin d’artistes de l’escena d’Europa i d’Amèrica del Nord de finals dels 90 i principis dels 00. La seva musica transpira la necessitat d’aportar dramatisme, vinculant la profunditat de les melodies i l’experimentació dels ritmes a meitat camí entre el 4×4 occidental i el denbow local. El salt entre sud americà i Europa és una frase que repeteix contínuament en les seves entrevistes, tant en un sentit figuratiu pel que fa al plantejament estilístic, com en un sentit físic amb la necessitat de transportar-se a n’aquestes realitats occidentals. L’experimentació el porta a troba un so propi colombià que defugi el folklore i els tòpics.
Es fàcilment apreciable, el salt qualitatiu de Grial a Escándaloo, tot i que el primer és un gran treball, el nivell de producció del segon és molt evident, proporcionant un salt qualitatiu en la seva faceta de productor, segurament Blanwan i el seu segell han tingut molt a veure en aquest fet.
IDENTITAT i PROTESTA
Verraco planteja la seva música com a medi de protesta i identitat. Per aquest sempre ho ha estat, perquè si us revises com van començar aquest moviments des de principis dels 80 a Chicago o Nova York, va ser des d’una aproximació més queer, des d’un espai segur que es van armar perquè no els matessin. A Detroit el techno va ser una forma d’escapament del dia a dia tan aspre que hi havia en aquella època per la depressió econòmica. A Berlín, amb la caiguda del Mur, el rave o la pista va agafar molt importància. De fet no és estrany trobar a les seves sessions temes amb spokenwords que fan referències a la lluita de classes i socials. Defineix la pista de ball com un espai públic que d’alguna manera ens iguala entre nosaltres, trencant les diferències socials. Per Verraco ballar es pot entendre com un acte polític.
Els últims anys el seu creixement ha estat exponencial i en el seu currículum ja trobem actuacions en festivals i clubs de primer nivell com ara MUTEK.ES, Sónar MX, Tresor, Nuits Sonores, Dekmantel, etc… Veurem que ens depara en els propers anys aquest jove artista, sobre el qual l’Europa electrònica ha posat la seva mirada, especialment com a productor, faceta que sota el meu punt de visat destaca molt més que com a DJ.
Fins aquí aquesta nova proposta de RViS, que espero gaudiu, en aquest cas tant ballant com fent un petit al·legat polític.
Fins la propera.
TRACKLIST
- ·_2020_Grial
- Pluriverso_2020_Grial
- Sur Furia_2020_Grial
- Breaking Hegemonies_2020_Grial
- NRG Remains_2020_Grial
- E.M.R.I_The Last Alliane_2020_Grial
- +Decodification_2020_Grial
- Subcomandante Marcos__Hasta morir si es preciso2020_Grial
- Escándaloo_2023_Escándaloo
- Jajaja_2023_Escándaloo
- How is this even possible_2023_Escándaloo