RITMES, VIGÍLIES I SONS #13_ PEVERELIST PULSE

Escrito por el 03/01/2025

RITMES VIGÍLIES I SONS 13 PEVERELIST PULSE.

Tretzè programa de RITMES, VIGÍLIES i SONS, dedicat aquest cop al productor i cap de la imprescindible discogràfica Livity Sound, centrant-nos en els 4 EPs que ha publicat entre l’abril del 2023 i el novembre del 2024 titulats Pulse. Estem parlant del Sr. Peverelist.

Cinc anys feia que Peverelist no publicava cap treball, i ho ha fet no amb un, sinó amb 4 EPs, el primer dels quals suposava la referència número 60 de la discogràfica. Cadascun d’aquests treballs està format per 4 temes numerats de l’I al XVI, amb el que sembla una clara referència al ritme més predominant de la música electrònica, el 4×4, encara que evidentment no ho és en aquest treball, on la riquesa de ritmes i patrons és un dels seus trets característic.

Encara que amb matisos força diferents entre els 4 treballs, que van des de sons més abstractes i experimentals a temes clarament enfocats a la pista de ball, tots els temes suposen un treball d’orfebreria tant pel que fa a la composició com a la producció, amb uns ritmes molt treballats que fugen de l’escolta i ball tradicionals, encara que tampoc entren de ple en el món del breakbeat anglès.

Els treballs es mouen en una amplitud de tempos molt ampla, amb una sèrie de xiulets puntillistes fins a percussions lleugeres i melodies airejades, que ens porten des de tocs techno fins a altres més tribals o house, variació i coherència a parts iguals que ens deixen reconèixer de forma immediata el so sempre sorprenent i fresc de Peverelist. A mig camí entre la pista de ball i l’exploració d’estudi, sembla que amb aquests treballs l’autor vol transmetre el seu virtuosisme en la producció. Si bé l’esperit del treball és clarament techno, no té ni una escolta, ni un ball, fàcils.

Crec que no cal que parlem gaire de la discogràfica, Livity Sound, molt coneguda en l’escena electrònica actual, segell de culte i amb bona reputació per part de crítica i públic. Aquesta va ser creada per Tom Ford (Peverelist) el 2011 a Bristol, com un medi per vehicular la varietat crua i experimental de l’escena techno del moment, enclavada en l’herència de la música dance i la cultura dels sound systems anglesos, estenent el seu so a estils com ara el dub i la bass music. Des de llavors, s’ha convertit en un dels segells de referència de la música electrònica, underground i d’avanguarda del Regne Unit, adjectius que, com ja us haureu adonat, utilitzem molt en aquesta sèrie de podcasts.

Tom Ford, per la seva banda, és una figura clau en l’evolució de la música electrònica a Bristol. El seu paper a Rooted Records, la icònica botiga especialitzada en dubstep, i la seva feina com a curador del segell Punch Drunk, han estat fonamentals per donar forma a l’escena centrada en els nous sons del techno de la ciutat i d’Anglaterra per extensió.

La música i l’enfocament de Peverelist exemplifiquen perfectament la interconnexió entre gèneres. Les seves produccions barregen les estructures hipnòtiques i impulsives del techno amb els ritmes pesants, sincopats i les línies de baix profundes del dubstep, creant un espai únic on aquests dos mons convergeixen. Aquesta hibridació ha estat essencial per ampliar els límits d’ambdós gèneres, influenciant una generació de productors i oients. La seva eclosió amb Livity Sound consolida encara més el seu paper com a innovador, fomentant enfocaments experimentals en el disseny sonor i les estructures rítmiques. Es prodiga tant en la composició pròpia, com en la producció dels seus artistes a través de Livity Sound i altres segells com Punch Drunk Records, segell on va fer les seves primeres produccions, i finalment també es prodiga molt com a DJ.

Si podem dir que Livity Sound té un característic, aquest so és Peverelist amb tota seguretat. Destacables i memorables són les seves col·laboracions amb Kowton (Joe Cowton) i Asusu (Craig Stennett) tant a Livity Sound com a Punch Drunk o Hessle Audio. Amb la cultura del soundsystem de Bristol com a referència constant, els tres destil·len els elements característicament frescos del grime, el dubstep i el techno en hibridacions que encarnen un so específicament local, però amb una projecció internacional. Música visceral, amb una latència buscada per interactuar amb el cos i les vísceres de l’oient.

Us recomano que escolteu el seu segell del 10è aniversari, Molten Mirrors – A Decade of Livity Sound, 18 temes amb una amalgama de superestrelles del techno anglès i del propi segell com ara Azu Tiwaline, Forest Drive West, Batu, DJ Plead, Bakongo, entre d’altres.

Bé, això és tot, tanquem l’any amb aquesta nova entrega, per als ballarins més intrèpids i agosarats.

Fins la propera.

TRACKLIST

               

  1. Pulse VII
  2. Pulse I
  3. Pulse VIII
  4. Pulse VI
  5. Pulse TEN
  6. Pulse XI
  7. Pulse IX
  8. Pulse II
  9. Pulse III
  10. Pulse IV
  11. Pulse V
  12. Pulse XII
  13. Pulse XIII
  14. Pulse XVI
  15. Pulse XV
  16. Pulse XIV

Pulse E.P. (I-IV) Abril 2023

Pulse MODULATION E.P. (V-VIII) Octubre 2023

Pulse PHASE E.P. (IX-XII) Maig 2024

Pulse ECHO E.P. (XIII-XVI) Novembre 2024


Opiniones

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.Los campos obligatorios están marcados con *


Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.


Canción actual

Title

Artist